Et samfund i krise afsløret af de unges psykiske mistrivsel. Det var emnet for samtalen mellem den norske psykiater Finn Skårderud og højskolelærer Christian Hjortkjær fra Silkeborg Højskole. Begge tilbringer hver på deres måde meget tid sammen med unge, og de kunne derfor supplere hinanden i en ret præcis beskrivelse af de unges udfordringer.
Sammenlignet med gamle dages forbudssamfund mener Skårderud, at vi i dag er for positive. Positiviteten er nemlig grænseløs, og det producerer følelsen af utilstrækkelighed. Før var man skabt af Gud eller forældre, men i dag skal man skabe sig selv. Mange unge søger derfor mod normalen og er med Skårderuds ord ”sygt normale”.
Ungdom er en sårbar fase, der leves i konflikt med livet. Derfor fylder følelserne meget hos de unge. Det er der ikke noget forkert i, men løsningen er ikke mere psykologi. Det normale må ikke sygeliggøres. I stedet er det vigtigt, at de unge også lærer det sociale spil, så der bliver plads til alle menneskers følelser.
Unge forsøger i dag at handle sig ud af følelserne, mener Skårderud. Men i stedet for konstant at jage ændringer skal vi være mere optaget af at skabe rum for det unyttige. Leg er ekstremt vigtigt, og med ro og eftertænksomhed bliver der plads til at udvikle et sprog for meningen med livet.
Vi bærer som forældregeneration også et ansvar for unges psykiske mistrivsel, mener Hjortkjær. Det er fra os, de unge har fået ideen om, at de skal skabe sig selv. Derfor skal vi ikke kalde det luksusproblemer, når de unge beder om hjælp. Vi skal tage dem alvorligt og huske, at en af vores fornemste opgaver som forældre er at give håbet videre.