Kurven går videre til den næste, som trækker ordet Frustration. Jo der var frustrationer under nedlukningerne, over alt det vi gik og glædede os til, som blev aflyst. Sådan var det jo bare, og det kan være lidt svært at sætte ord på frustrationerne. Heldigvis er der andre omkring bordet, der kan byde ind på emnet med egne oplevelser, og det ender med at blive en længere snak. Om hvad nedlukningerne forhindrede os i, og hvordan vi reagerede, men også om de positive ting, nedlukningerne har lært os. Og så er det tid til at sende kurven med ord videre til den næste.
Ovenstående er et lille indblik i en samtale om, hvad nedlukningerne i coronatiden har gjort ved os. Kolding Provstis Menighedspleje har i samarbejde med frivillige fra sorggruppen i Tyrstrup og sognepræsten fra Sankt Nicolai udviklet et værktøj for sådanne samtaler. Tanken er, at nogle kan have brug for at få sat ord på deres oplevelser, og ved at give den enkelte luft og mulighed for at lytte til andre kan samtalerne bearbejde oplevelserne. Forhåbentligt kan det inspirere os til at komme videre på en positiv måde.
Tryghed er et nøgleord, når vi skal samtale om det, der har været svært for de fleste af os under nedlukningerne. Det blev tydeligt i evalueringen af den samtale, der refereres øverst. Takket være værktøjet gik samtalen et spadestik dybere end ”almindelige” samtaler om corona, og det blev af deltagerne oplevet som berigende. Da de blev spurgt, om de vil anbefale det til andre, var svaret ja.
Samtale-værktøjet kan frit benyttes i sognene. Fx i mandeklubber, litteraturklubber, nørkleklubber m.m. hvor deltagerne kender hinanden. Det vil give tryghed, som kan få samtalen til at flyde mere frit. Dog er det vigtigt at større grupper inddeles i mindre med hver deres vært, så alle får taletid. Samtale-værktøjet kan også anvendes i grupper, der er samlet til formålet ved hjælp af annoncering i sognet. Det stiller større krav til værten og til formidlingen af, hvad der skal foregå, så målgruppen føler sig tryg nok til at deltage.