Generalsekretæren for Samvirkende Menighedsplejer

Tegn på stigende temperatur

Til inspirations- og årsmødet i Kolding Provstis Menighedspleje holdt Mette Møbjerg Madsen oplæg. Hun er generalsekretær i Samvirkende Menighedsplejer og har erfaring både som konsulent i offentlige og private organisationer og som præst i folkekirken.

Overskriften var: Hvad er temperaturen på diakonien i Danmark? For at svare på det, startede Mette med at definere diakoni som en af kirkens fire hovedopgaver: Forkyndelse, Undervisning, Mission og altså Diakoni. I Danmark er der en lang tradition for at udlicitere diakonien til organisationer uden for kirken. Men dermed risikerer diakonien at blive en sidevogn på og ikke en integreret del af kirken.

Samtidigt oplever vi et Danmark med økonomisk velstand, hvor den åndelige velfærd desværre er faldende. Vores individuelle livsstil resulterer i ensomhed ikke bare hos nogle få, men hos mange. Det er kirkerne klar til at gøre noget ved. Der ansættes flere diakonipræster, der uddannes flere i diakoni og kommer flere medlemmer af Samvirkende Menighedsplejer. Der er således tegn på, at temperaturen på diakonien i Danmark stiger.

Det er positivt, men ikke nok til at få diakonien til at blomstre. Vi er også nødt til at vide, hvad diakoni er, og hvad vi vil med den. Mette udfordrede os derfor til at diskutere med hinanden, om der er forskel på socialt arbejde og diakoni? Ja det er der! Socialt arbejde er noget for noget, mens diakoni er tjeneste uden fortjeneste. Der er ingen diakoni uden kirke. Og hvad drømmer vi så om at udrette med diakonien? Et bud var at hjælpe børn i familier, der har det svært. Helt konkret kunne hjælpen bestå af konfirmationshjælp. Det forslag arbejder Kolding Provstis Menighedspleje videre med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *