Voxpop om diakoni

Redaktionen har besluttet at prøve noget nyt og lave en voxpop. Ifølge ordbogen er voxpop interviewindslag, hvor en række tilfældigt udvalgte personer i kort form udtaler deres mening om et bestemt emne. Denne voxpop tager fat på emnet diakoni og spørger: Hvad er diakoni?

Det spændende er, hvad der bliver svaret, for både i bestyrelsen for Kolding Provstis Menighedspleje og i Haderslev Stifts Diakoniudvalg diskuterer vi jævnligt ordet diakoni. Hvor godt bliver det forstået? Hvad opfattes som diakoni? Er det bedre at bruge et andet ord? Måske kan denne voxpop gøre os lidt klogere? Svarene bringes i den rækkefølge, de er hentet ind.

Personalekonsulent Ebbe Dal Søndergaard omformulerer selv spørgsmålet: ”Hvad jeg forestiller mig, at diakoni er? Diakoni udføres af frivillige. Det er godgørende socialt arbejde. Det er det, der ligger uden for de kirkelige handlinger i kirkeligt regi”.

To unge spejderledere i Mariesminde KFUM-spejdergruppe bliver meget eftertænksomme, da de bliver spurgt, om de ved, hvad diakoni er, men svaret er nej. Da de får forklaringen, viser det sig, at de som konfirmander selv har udøvet diakoni. En har været på besøg hos et ældre medmenneske i sognet, og den anden har samlet ind til Folkekirkens Nødhjælp.

IT-specialist og fællestillidsrepræsentant for HK i Kolding Kommune Peter Beck svarer: ”Aner det ikke. Har aldrig hørt om det. Jeg forestiller mig, at det er et eller andet i stil med dialog og diagonal, fordi starten af ordene er ens”.

Sidstnævnte betragtning resulterer i endnu et opslag i ordbogen. Dia- er en græsk og international forstavelse med forskellige betydninger. Dels kan det betyde gennem som i diameter eller diagonal, der angiver et mål eller en linje gennem noget. Dels kan det angive en vekselvirkning som i dialog. Ordene gennem og vekselvirkning er også beskrivende for diakoni, fordi diakonien er en vekselvirkning mellem mennesker, der går gennem Bibelens forståelse af medmennesket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *