Madposen – ny forening i Kolding

De var to der fik en idé, men de gjorde meget mere end det. Via deres personlige netværk fandt de 8 andre og sammen stiftede de foreningen Madposen. Foreningens formål er at uddele gratis mad til dem, der ingen mad har. Og det har de været travlt beskæftiget med lige siden.

Foreningen blev stiftet den 19. november 2018. Den er ikke politisk og ikke religiøs, den er medmenneskelig. Det er nøje overvejet, for man ønsker at nå bredt ud for at kunne hjælpe så mange som muligt. Intentionen er at være en forening, der hjælper uden at dømme. Derfor er alle velkomne, hvis de ingen mad har.

Som noget af det første gik stifterne i gang med at lave aftaler med fødevarebutikker, dels om aftagning af datovarer, dels om indsamling i butikkerne. Datovarer må ifølge fødevarestyrelsen opbevares på frost, hvis de benyttes inden for en bestemt periode og overholder regler om temperatur.

Med maden i hus kunne foreningen begynde at efterlyse modtagere på de sociale medier og fra mund til mund. Udmeldingen er, at man kun kan få gratis mad fra Madposen, hvis man ikke har andre muligheder. Det er der nogen, der ikke har. Hele 37 familier og enlige fik på denne måde mad til jul.

Der er flere foreninger og også kirker, der giver julehjælp, men det gode ved Madposen er, at der ikke er en lang ansøgningsprocedure. I stedet vælger foreningen at have tillid til dem, der henvender sig. Det betyder sikkert, at nogle får, som ikke skulle have haft, men det betyder også, at de mennesker, som ikke har ressourcer til at planlægge og lave ansøgninger, har et sted, de kan henvende sig og få mad.

Siden 2008 har Fødevarebanken bekæmpet madspild og madfattigdom i Danmark, ved at bringe overskudsvarer fra producenter til socialt udsatte via de sociale organisationer. De gør et vigtigt stykke arbejde, også her i Kolding. De gør det bare på en lidt anden måde end Madposen, da de afleverer maden til organisationer og deres væresteder og ikke direkte til modtagerne.

Der har været tryk på foreningens opstart. De frivillige har på kort tid fået erfaring med både organisering, logistik, donorer, modtagere og ikke mindst med spidsbelastning i julen. Formanden indrømmer, at det har været hårdt, selvom det har været en succes. Når det alligevel er lykkes, skyldes det et fantastisk fællesskab blandt de frivillige. En flok af mænd og kvinder, unge og gamle med empati, respekt og åbenhed, der gerne vil hjælpe medmennesker, der har behov.

Hvis du vil vide mere om Madposen eller donere til foreningens arbejde, kan du kontakte formanden Githa Nørgaard på mail formand@madposen.nu eller på mobil 2618 9490.